Moms på din båt
När vi håller vårt seminarium om långsegling “Långseglardömmer du?” lägger vi mycket energi på det kanske lite torra ämnet “Dokument och certifikat”. De flesta föredrar troligtvis att höra om segling i hårt väder eller utrustning på båten, men på vårt seminarium är dokumentationen ombord faktiskt ett av de viktigaste ämnena för dig.
Något som många tyvärr inte är medvetna om är att man måste kunna dokumentera att momsen är betald för båten. En tråkig händelse med en dansk båt i Rotterdam, Nederländerna, visar att det är ett problem som är högst aktuellt.
Ganska kort
Om båten är byggd efter 1 januari 1985 måste du kunna dokumentera att det är betalat moms för båten. Det enda sättet att dokumentera detta på är att det finns en faktura (t.ex. originalet från varvet) som visar momsbeloppet.
Ett undantag är dock om båten är infört till EU före 31 december 1992. Då behandlas den som om moms är betald (om du kan dokumentera när den kom till EU).
Ingen faktura?
Det bästa rådet är att aldrig köpa en båt om säljaren inte kan visa den ursprungliga EU-fakturan som dokumenterar att momsen är betald. Kan inte säljaren det, får han/hon slå av 20% på priset – annars behöver du leta efter en annan båt.
Den danska båten som är över 20 år gammal, hålls nu kvar i Rotterdam och får inte segla innan man betalar 21% moms för båten. I detta fallet använder sig myndigheterna av båtens försäkringsvärde för att bestämma beloppet.
Förutom segling i hårt väder, utrustning, mat och mycket mer, är dokument och certifikat ett ämne som tas upp på våra seminarium Långseglardrömmer Du? och Kanalafton.
juli 18, 2018 @ 12:04
Hej
Vi bygger en motorseglare från grunden med betongskrov. Vilka regler kan gälla när man seglar en sådan båt med tanke på det du skriver ang moms. Har du något tips eller någon hänvisning om var vi kan få reda på det. Vi bor i Västernorrland och kan tyvärr inte delta i ditt seminarium. Mvh Eva
juli 23, 2018 @ 23:45
Hej Eva,
I så fall ska ni bara spara kvitton från material till bygget. Då är det din dokumentation för moms (i fall du betalar moms för materialen så klart :-))
Många hälsningar,
Thomas
augusti 24, 2018 @ 10:54
Hej Thomas! Tack för intressant inlägg! Jag är intresserad av en båt som från början är såld och momsad i EU, men som nu är Delaware-registerarad (alltså USA). Har två frågor/funderingar, vore mycket tacksam om du har någon återkopplig att ge!
1. Om jag köper båten, måste jag betala moms igen eftersom båten varit registerad utanför EU en tid? Har hört att så är fallet efter en viss tid. Vet du hur lång tidsperioden är?
2. Det var en person som sa till mig att när man ska visa upp bevis (såsom faktura) på att moms är betald så räknas inte den första fakturan (alltså från när båten såldes som ny) om den har gått till ett finansbolag. Detta eftersom finansbolaget (som alla bolag) drar av momsen. Man måste, hävdade den här personen, ha ett kvitto som visar att en privatperson har betalat moms (senare i ägarkedjan). Vet du möjligtvis om detta stämmer?
april 2, 2019 @ 14:47
För Sverige och Finland, som gick med i EU senare, är det väl 171 197 samt 31/12 1994 som gäller ?
maj 28, 2019 @ 21:27
Hej Thomas
Om båten är tillverkad före 1985 Så behövs ingen momsfaktura. Hur ska man bevisa åldern om tex varvet inte finns kvar. Räcker det med om det finns en skylt i båten som visar tillverkningsnummer och tillverkningsår?
Mvh
Ulf Blomqvist
juni 21, 2019 @ 13:48
Certain vessels that were in use as private pleasure craft prior to 1 January 1985 and were in the EU on 31 December 1992, may be deemed VAT paid under the Single Market transitional arrangements. As Austria, Finland and Sweden joined the EU later, the relevant dates for vessels in these countries are ‘in use’ before 1 January 1987 and moored in EU on 31 December 1994. (https://www.gov.uk/government/publications/notice-8-sailing-your-pleasure-craft-to-and-from-the-uk/notice-8-sailing-your-pleasure-craft-to-and-from-the-uk)
oktober 24, 2019 @ 16:37
Hej!
Väldigt intressant läsning!
Hur formell ska fakturan vara för att bevisa att moms är betald?
Om köpeavtalet är på svenska där priset är angivet “inklusive moms” samt att namn och organisationsnummer på det lilla svenska företaget som säljer finns med underskrift, samt privatpersonens namn och personnummer också finns med sin underskrift, räcker det Italien, Frankrike och andra länder som bevis?
Eller måste något bevis från Skatteverket finnas med stämplar osv?
Eller köpeavtal på engelska (lite sent nu, det var länge sedan).
november 1, 2019 @ 14:02
Hej Björn,
Det ska vara den originala fakturan (eller evt en kopia av den originala fakturan) – inte den faktura som du har fått när du köpte den, om du köpte begagnat.
Kraven som finns till fakturor hoppas jag verkligen att varvet som säljer båten lever upp till 🙂 Men har du en faktura där det bara står en summa “inklusive moms” känns det inte som en faktura som är den ursprungliga eller en som Skatteverket vill acceptera från varvet 🙂
//Thomas
november 27, 2019 @ 18:37
Tack för svar.
Ibland säljs båtar från varvet “momsfritt”, typisk till charterbolag inom EU. Sedan kan båten säljas vidare, kanske till ett annat charterföretag eller annat företag inom EU, ibland i flera steg (flera företag), alla inklusive moms . Tillslut säljs den till en privatperson inkl. moms.
Vilken av alla dessa fakturor/kvitton är “beviset” för att moms är erlagd? Ibland är kedjorna långa och så har man bara tillgång till någon enstaka faktura?
december 9, 2019 @ 15:40
Hej,
Intressant inlägg. Såg en liknande fråga längre upp men skulle också vara intresserad av veta hur det fungerar för äldre båtar. Om man behöver bevis på byggnadsår och isåfall på vilket sätt detta ska bevisas. Behövs det något ingraverat i båten? Ett dokument från Tullverket/Skatteverket?
Mvh
Petra