Skip to content

SLUSSHANDBOKEN

Så slussar du till Medelhavet

Vill du ta genvägen till Medelhavet genom floderna? Korsa Sverige i båt? Ta på upptäcktsfärd på Norges, Skottlands eller Finlands kanaler?

sluss-canal-des-vosges

Det enda hindret på vägen är slussarna. När du har lärt dig hur du ska hantera de olika slusstyperna, är det helt odramatiskt. Du kan klara av det även om du är ensam ombord. Har du kontroll på dina förtöjningar och de krafter som påverkar dem, undviker du stressiga situationer och skador.

Undvik skador på båten

… och självförtroendet

Slusshandboken är inte en guide-bok, även om rutten genom Europa till Medelhavet och många andra kanaler i Sverige, Norge, Finland och Skottland är beskrivna.

Slusshandboken lär dig däremot hur du ska hantera slussarna på ett säkert och tryggt sätt, så du undviker att skada din egen eller andras båtar.

skador
Undvik att göra samma misstag som den holländska båten häröver. Ljudet av båt mot slussväg – eller andra båtar – är inte behagligt.

Olika sorters slussar

Både i Sverige och ute i Europa finns det olika sorters slussar. Alla typer hanteras på olika sätt. Slusshandboken berättar inte bara hur de olika slussarna i Europa ska hanteras, det finns också tips till:slusshandboken-uppslag400px

  • Hur en sluss anropas på VHF-radion på tyska, engelska och franska
  • Krav på certifikat och dokument ombord
  • Förtöjningar
  • Avfendring
  • Automatiska slussar
  • Slussning tillsammans med pråmar
  • Ensamsegling

Dokument och certifikat

slusshandboken-3dcover200pxNär du kör med båt på kanaler och floder finns det krav för vilka dokument du ska ha ombord på båten. Du måste själv även ha vissa certifikat.

Ett kapitel i Slusshandboken beskriver allt du måste ha med dig.

Med barn ombord

Med barn ombord finns det inte alltid möjlighet för både mamma och pappa att vara upptagna med varsin förtöjning. Ofta måste man segla på barnens premisser. Ett kapitel i boken förklarar hur en person kan hantera slussarna ensam. Finns bara två vuxna ombord, kan den andra vara fri att göra andra saker.

barn
En situation som på bilden ovan kan lätt uppstå. Men det är inte så farligt som det ser ut. Med rätt teknik, går det som en dans.

Det sägs om Slusshandboken

Med denna lilla överskådliga boken i handen kan man lugnt köra in i sin första sluss.
Lektör Birgit Hald

Äntligen kom det en handbok med detaljerat och på samma tid enkel introduktion till slussning.
Bokrecension i Langtursejlerne

Upptäck själv Sveriges och Europas vattenvägar

slusshandboken-3dcover200pxSlusshandboken
ISBN 9789198287042
Paperback
107 sidor
Pris: ca 179:- kr

Köp Slusshandboken