Skip to content

Slusshandboken gl

Så slussar du till Medelhavet

Forside4a-cropped

Att köra med båt i Norden, Skottland eller genom Europa på floder och kanaler till Medelhavet är lätt och okomplicerat. Det enda hindret på vägen är slussarna. När du har lärt dig hur du ska hantera de olika slusstyperna, är det helt odramatiskt. Du kan klara av det även om du är ensam ombord. Har du kontroll på dina förtöjningar och de krafter som påverkar dem, undviker du stressiga situationer och skador.

“Med denna lilla överskådliga boken i handen kan man lugnt köra in i sin första sluss.”
Lektör Birgit Hald

Undvik skador på båten och självförtroendet

Även om rutten genom Europa till Medelhavet och många andra kanaler i Sverige, Norge, Finland och Skottland är beskrivit, är Slusshandboken inte en guide-bok. Slusshandboken lär dig däremot hur du ska hantera slussarna på ett säkert och trygt sätt, så du undvikar att skada din egen eller andras båtar.

Baad_paa_tvaers

Undvik att göra samma misstak som den holländska båten häröver. Ljudet av båt mot slussväg – eller andra båtar – är inte behaglig.

“Äntligen kom det en handbok med detaljeret och på samma tid enkel introduktion till slussning.”
Bokrecension i Langtursejlerne

Olika sorters slussar

Både i Sverige och ute i Europa finns det olika sorters slussar. Alla typer hanteras på olika sätt – framför allt hur du ska förtöja. Slusshandboken berättar inte bara hur de olika slussarna i Europa ska hanteras. Det är också tips till:

  • Hur en sluss anropas på VHF-radion på tyska, engelska och franska.
  • Förtöjningar
  • Avfendring
  • Automatiska slussar
  • Slussning tillsammans med pråmar
  • Ensamsegling

Med barn ombord

Med barn ombord finns det inte alltid möjlighet för att både mamma och pappa kan vara på vardera änden av båten med en förtöjning. Ofta måste man segla på barnens premisser. Ett kapitel i boken förklarar hur en person kan hantera slussarna. Finns bara två vuxna ombord, kan den andra vara fri till att göra andra saker.

Sluse fuld af både

En situation som på bilden ovan kan lätt uppstå. Men det är inte så farligt som det ser ut. Med rätt teknik, går det som en lek.

”Boken är grundligt bearbetat och verkar vara en stor hjälp, särskilt när man ska slussa för första gången.”
Bokrecension i Langtursejlerne

Slusshandboken
ISBN 9789198287042
Paperback
107 sidor
Pris: ca 149:- kr

Köp Slusshandboken t ex hos Adlibris