De lever av att segla

På S:t Martin i Västindien träffade jag för ett par dagar sedan Malin och Johan i segelbåten Ran. De seglade från Malmö d. 12 januari 2016 och driver nu Europas största seglings-kanal på YouTube. Det ger varje månad ett bra bidrag till reskassan.

JohanMalin

”Vi talar alltid engelska på våra filmer”, säger Johan. ”Det är nog anledningen till att det går så bra – de flesta av våra 28.000 prenumeranter är från USA. Men det gör det också svårare att vara spontan och rolig, eftersom vi vanligtvis inte talar engelska med varandra. ”

Under vår egen segling till Karibien filmade vi till sex tv-program. Det var underhållande, men ibland hårt för det tar lång tid att filma. Jag frågar därför hur de har tid att filma – var tionde dag kommer det en ny film.

”Vi måste balansera jobb och segling”, säger Malin. ”Vi har insett att vi inte kan ladda upp filmer i realtid. Det prövade vi i början, men det var svårt. Det kanske kom förbi någon på kaffe eller det gick sönder något på båten som vi skulle reparera. Det är viktigt att ha kontinuitet, och att vi får laddat upp en film var tionde dag, men innehållet i det kan vara lite äldre – annars kommer det inte fungera”.

”Det tvingar oss naturligtvis också till att få nya upplevelser”, skrattar Johan. ”Vi måste se till att det händer något i filmerna.”

Det bästa rådet
Jag frågar Malin och Johan om det bästa rådet de har att ge om man vill långsegla:

”Vänta inte för länge … Och tänk på vad du köper. Det är så lätt att man sitter med tillbehörskatalogen ’Det här ska vi också ha’. Men nu sitter vi till exempel och undrar varför vi köpte en radar. Båten behöver inte ha all utrustning.”

Här är den senaste filmen från RANsailing, men du kan också följa dem på Instagram och Facebook.