Ett unikt båtäventyr på Donau: Upplev Balkan från vattnet

Förra året hade jag och min 19-åriga dotter Mathilda ett gemensamt mål: Vi ville med hjälp av vår båt få nya upplevelser och vi ville ut på äventyr.

Mathilda hade också ett extra mål: Det skulle vara varmt 🌡️

Det blev en lång tur genom Östeuropa till Balkan, och det har nog varit ett av mina mest spännande äventyr hittills – och det som har berört mig mest.

 

Äventyret börjar

Vi trailade min lilla 17-fots motorbåt ”Mini Lisa” till Österrike, för att sedan åka nedför Europas näst största flod, Donau.

Vi hade flera närgångna möten med polisen under Kroatiens och Ungerns brännande sol. Det krävdes också hjälp från oväntat håll för att få våra pass stämplade i Serbien. En otippad inbjudan från Liberland’s president fick oss också att upptäcka en djupare ström av pågående konflikter längs floden.

Kriget i Ukraina kändes ibland nära, men Balkankriget på 90-talet blev också efterhand tydligt för oss.


Men lyckligtvis upplevde vi också friheten på floden. Vi ankrade och simmade med tre meter stora störar, kom till nästan tropiska stränder i Ungern och vi fick ett varmt välkomnande från lokalbefolkningen i samtliga sju länder som vi besökte.

För oss var det lite som att vara upptäcktsresande. På hela resan träffade vi bara en annan utländsk fritidsbåt, och den var från Tjeckien.Med strömmen till Balkan

En far-dotter-odyssé i en 5-meters båt på Donau

Det är titeln på boken som Mathilda och jag har gjort om resan på Europas legendariska flod. 


Från tysta timmar, när morgondimman ännu vilar över Donau, till bullriga kvällar i Belgrads gator, skildrar Mathildas foton vår resa med närvaro och äkthet.

Tillsammans med mina berättelser blir Med strömmen till Balkan inte bara en äventyrlig resebeskrivning. Det är också en berättelse om hur man med små medel kan få stora äventyr och om familjebanden som stärks när man tillsammans vågar sig ut på okänt vatten.

>>> Köp boken här


 

Massor av upplevelser

”Det känns som om vi har varit iväg riktigt länge och inte bara i ett par veckor”, sa Mathilda när vi åkte ut från hamnen i Novi Sad, Serbiens näst största stad.

Det var som om, ju längre österut vi kom, desto fler upplevelser fick vi. Nästan för många, faktiskt.

Boken är också fylld med spännande berättelser och fascinerande bilder som kommer att inspirera dig att utforska och kanske till och med planera för ditt eget äventyr.


 

Är du till äventyr på vattnet?

I boken får du:

  • Äventyr
    Följ med genom fem huvudstäder och sju länder.
  • Personliga berättelser
    Njut av spännande upplevelser och rörande ögonblick i far-dotter-relationen, medan vi seglar på floden och navigerar i livets övergångar.
  • Levande fotografier
    Mathilda har en skarp känsla för detaljer vilket har gett henne ett stipendium för fotografering. Hennes foton fångar ögonblicket och landskapen på ett sätt som får läsaren att känna sig som en del av resan.


Det här är den vackraste boken jag har gjort hittills. Formatet är inte bara större och i hardcover. Det är också bättre kvalitet på papper, tryck och bilder.

>>> Köp Med strömmen till Balkan här