Så enkelt är det att spara ihop till långsegling

Planerar du en långsegling så vet du förmodligen på ett ungefär vad den kommer kosta. Då kan du använda det här enkla knepet för att göra det så mycket lättare att spara ihop pengarna.

Själv räknar jag med att vår nästa segling kommer att kosta 180 000:- för ett år. Om jag delar det med 365 dagar och 24 timmar så blir det ca 21 kr per timme.

När man ska spara en ihop till en så stor summa som 180 000, är det lätt att tappa fokuset. Långseglingen kan ligga så långt fram i framtiden att det är lätt att glömma varför man sparar. Då är det en god hjälp att alltid ha i bakhuvudet vad långseglingen kostar per timme.

Tänk dig att du tar en promenad på stan och plötsligt kommer kaffesuget över dig…

Då ska du tänka så här:

Kaffet kostar 49 kr – samma summa som det kostar mig att segla i ett varmt, kristallklart hav i två och en halv timme.

Vad vill jag mest? Kaffe eller snorkla med färgglada fiskar? Kanske är det bättre att vänta med kaffet tills jag kommer hem?

Eller den nya fina sjökorts-plottern som lockar i marinbutiken? Den kostar bara 11500 kr, vilket verkligen är ett bra pris för den modellen. I en så stor budget som en långsegling har så spelar det väl ingen roll?

Nej, det kanske inte betyder så mycket, men plottern kostar hela 547 timmars segling på ett blått, blått hav.

Det är 22 dagar på en palmstrand! Det är nästan en hel månad.

Så fråga istället dig själv om du verkligen behöver den där plottern, eller om den gamla inte är tillräckligt bra? 22 dagar är lång tid, och många bäckar små…

Vi har inget företag att sälja eller andra reserver vi kan dra nytta av. För oss är det enda sättet att förverkliga drömmar att spara ihop pengarna tillsammans. Men jag och min familj använder det här knepet för att hålla fokus när vi ska spara, och då går det mycket lättare.

Det handlar inte om att ge upp kaffet, utan att dricka det hemma (eller på båten) istället. Då kan mycket pengar istället segla in på resekontot.

Hur mycket kostar DIN segling per timme? Och hur många koppar kaffe är det???