Tips: Problem med automatiska slussar

Många av de mindre slussarna i Frankrike har blivit automatiserade och fler och fler kommer bli det framöver. De automatiska slussarna är både enklare och snabbare att använda än de
bemannade.

De automatiska slussarna fungerar riktigt bra. Men som med all mekanik kan det uppstå problem. Det kan t.ex. betyda att slussen inte öppnar när du trycker på fjärrkontrollen eller att slussen inte startar när du trycker upp den blå stången.

Få hjälp
Som tur är kan de automatiska slussarna också styras manuellt av en slussvakt. Det finnas ett litet hus vid slussen som innehåller all elektronik, där finns det också en telefon. Vid problem med slussen trycker du på en knapp och kommer då i kontakt med en slussvakt. De talar oftast inte engelska, men det är sällan ett problem. Du uppger bara slussens namn och säger ”problem”, till exempel. ”Ecluse de Belleville. Problème!” Så kommer det inom femton minuter en hjälpsam slussvakt till slussen för att lösa problemet.

vnf

Kan du fixa det själv?
Det vanligaste felet i en automatisk sluss är att den inte registrerar att det har kört in en båt i slussen. Är så fallet händer det ingenting när du trycker upp den blå stången för att starta slussningen. Det kan du enkelt avhjälpa själv, och det är snabbare än att kalla på hjälp.

fotocellVid inseglingen till slussen sitter en fotocell som bryts när en båt passerar. Fotocellen sitter i en stållåda trettio till fyrtio centimeter ovanför vattenytan, precis utanför den öppna slussporten. Har fotocellen inte registrerat din båt kan du själv utlösa den genom att långsamt föra en hand eller fot framför den.

Få fler tips
Det finns många fler tips att få till en lyckad kanalfärd genom Europa i Slusshandboken eller om du är med på kvälls-seminariet ”Kanalafton”.