Undvik att skada din gummibåt

Flera gånger har jag sett en jolle, gummibåt eller utombordsmotor förstöras mot en stenpir eller under en brygga. Men det går att undvika ganska lätt.

När vi långseglar blir gummibåten som en slags bil eller cykel mellan vår ankrade båt och land. Men att ha den liggandes inne vid land är inte helt ofarligt. Särskilt om det finns lite tidvatten. Flera gånger har jag sett en gummibåt driva in under bryggan som den är förtöjd vid. När vattnet senare stiger fastnar gummibåten där. Motorn blir skadad mot undersidan av bryggan och ibland skadas jolle och motor så mycket att de inte går att rädda.

Detsamma kan hända om gummibåten och motorn i svallet slår mot en stenpir.

Men lösningen är enkel:
Ha ett litet akterankare i gummibåten för att hålla ut den från bryggan, klippan eller piren. Släng det i vattnet några meter innan du är framme vid bron, förtöj jollen och tajta sedan upp ankarlinan och fäst den i aktern – så att gummibåten kommer hållas borta och ligga säkrare.

Vi har först några meter kätting och sedan en 10 meters lina på vårt lilla ankar. Kättingen gör att det håller bättre och vi ska inte vara rädda för slitage på linan.

När du ankrar kan du få några underbara upplevelser med din båt, och de kan faktiskt vara precis utanför hamnen! Läs mer om hur lätt det är att få fler upplevelser med din båt!