Vattennivån i de franska kanalerna

Hur kollar du vattennivån i de franska kanalerna?

2021 var det under en period extremt mycket vatten i Europas floder. Under 2022 har det varit extremt lite vatten under en period.

Tyvärr är klimatförändringarna det vi måste leva med i framtiden.

Men det går fortfarande att åka på kanaler. 2021 åkte jag hela vägen till Medelhavet trots extremt regn. 2022 åkte jag från Tyskland genom Nederländerna och Belgien och en lång bit in i Frankrike – trots extrem torka.

Det är enkelt att förutse när du måste skynda dig innan vädret ger dig problem – men även möjligheter för att lägga så mycket tid som du vill.

När VNF (bolaget bakom de franska kanalerna) börjar skriva att det är begränsade öppettider för slussarna, eller att man måste åka i kortege, är det dags att komma bort från de minsta kanalerna.

Här är en bra sida på VNF där du kan se vad du behöver vara medveten om, t.ex. stängda kanalsektioner, ett annat/mindre vattendjup än i vanliga fall o.s.v.

>> Du måste ladda ner PDF-filen (”Télécharger la situation du réseau”) – den uppdateras varje vecka.

Just nu ser det som tur är bra ut.

Sajten är bra att bokmärka och hålla koll på om du planerar en tur på kanaler i Frankrike. TIPS: Jag använder själv Google Translate för att översätta det franska jag inte förstår (dvs det mesta 🙂).

Kanalerna är fyllda med vatten från reservoar. Här kan du se på en karta hur fulla de är för tillfället.

Det kan också vara bra att ha koll på, för att ha en prognos.