Båtskatt i Grekland

Det har pratats om det länge och ryktena har varit många huruvida vad det ska kosta att segla i Grekland i framtiden. Nu är det klart: Från och med idag måste alla båtar i grekiska farvatten med en längd på över 7 m betala skatt.

Den nya skatten gäller alla båtar, oavsett nationalitet och om det är fritidsbåtar eller yrkesbåtar (dvs. charterbåtar). Skatten måste betalas online eller i en grekisk hamn före eller senast dagen då båten kommer in på grekiska farvatten.

Båtägaren och användarna har ett gemensamt ansvar för att skatten betalas i tid. För charterbåtar är det emellertid endast ägarens (uthyrningsföretagets) ansvar att skatten betalas. Bötesbeloppet uppgår till 1100 euro vid utebliven betalning.

Exempel på båtskatten TEPAI

Här är några exempel på The Recreational and Daily Tour Cruise Ships Fee (förkortad TEPAI):

7-8 m: € 16 per månad.
8-10 m: € 25 per månad.
10-12 m: 33 € per månad
Över 12 meter: € 8 / meter per månad – beräknad från den första metern.

Med andra ord kostar det 96 euro per månad för en 12 meter båt, men 33 euro för en 11,9 meters båt per månad. Det kan du ju tänka på om du planerar en långsegling till Medelhavet och ännu inte köpt en båt.

TEPAI betalas för en hel kalendermånad i taget. Så om du planerar att anlända till Grekland den 29 augusti är det bättre att vänta några dagar, gå istället ut på lite mer sightseeing, där du redan är och ankom den 1.a september till Grekiska farvatten.

Du kan läsa mer om den nya grekiska båtskatten (på engelska) hos den grekiska skattemyndigheten här (och här kan du köpa en gästflagga till bland annat Grekland).