Sitter ankaret fast?

Sist vi seglade i Medelhavet, fick vi problem med vår ankring vid Ibiza: Spetsen på ankaret hade satt sig fast in under en klippa. Oavsett vad vi gjorde, kunde vi inte få loss ankaret igen. Som tur var hade en av de stora motoryachterna som låg bredvid oss en dykare ombord, och han kunde flytta ankaret de 30 cm. som behövdes för att få loss det igen.

Om jag hade varit lite klokare, då när ankaret satt fast på Ibiza, hade jag kanske kunnat få loss ankaret med ett litet lassotrick. Lassotricket är ett av alla de tips och tricks som jag beskriver i min senaste bok Ankarliv

 

Lassotricket

Om jag hade varit lite klokare, när ankaret satt fast på Ibiza, hade jag kanske kunnat få ankaret fritt med ett litet lassotrick. Det fungerar inte alltid, men det kan vara värt att prova.

Ankarkättingen sitter fast i ankarskaftet, och ankaret är designat till att fästa sig bättre, ju mer man drar i kättingen. Om ankaret sitter fast, får man därför prova om man kan dra ankaret baklänges, i motsatt riktning till hur det satt sig fast.

Detta kan uppnås genom att göra en slinga med en bit kätting, ungefär en meter lång. Slingan placeras runt ankarkättingen och en lina fästs på slingan. Du kan nu sänka slingan nedför ankarkättingen tills den når ankaret. Genom att tajta upp ankarkättingen kan du förhoppningsvis lyfta lite på ankarskaftet, så att slingan kan komma fram över skaftet och hela vägen fram till framsidan av ankaret.

Släpp nu ut på ankarkättingen så att den inte håller fast ankaret. Du kan köra över ankaret med jollen och dra ankaret bakåt med linan som går ner till slingan. Om du inte har en jolle kan du försöka göra det försiktigt med båten. Se alltid till att det inte är ankarkättingen som drar ankaret utan linan som går ner till slingan.

Linan och slingan drar nu helt framme vid roten av skaftet, nästan på samma plats som en tripline monteras. Dra ankaret försiktigt bakåt. Det kan vara frustrerande och kanske kräva fler försök, men när du lyckas har du besparat dig själv för ännu mer frustration.

 

1. Låt slingan glida ner längs ankarkättingen

 

2. Dra ankaret baklänges

 

Lär dig att ankra och få fler upplevelser med din båt

Ankarliv är kompletta manualen till att på ett enkelt sätt få ännu fler upplevelser med din båt genom att ankra tryggt och säkert. Den är skriven med ett lätt och humoristiskt språk, och du kommer känna dig road under tiden du själv blir expert på ankring. Läs mer om Ankarliv här …