För ner förtöjningarna till sittbrunnen

slusshandboken-cover-200Just nu sitter jag i Anna Lisa och avslutar arbetet med Slusshandboken. Det är en komplett manual för att kunna gå på floder och kanaler från Östersjön till Medelhavet.

Floderna känns långt borta här på Gran Canaria, där vi just nu planerar inför seglingen till Kap Verde i nästa vecka. Under arbetet blir jag dock väldigt inspirerad till att igen gå på kanalerna. Om inte hela vägen till Medelhavet, så kanske Göta kanal genom Sverige eller Caledonian Canal genom Skottland.

Tips till kanalseglare
Det viktigaste vid slussning är att ha koll på sina förtöjningar. Jag vill ge dig två tips från Slusshandboken. Det ena kommer här, det andra i nästa inlägg.

För ner förtöjningarna till sittbrunnen
På en segelbåt kan förtöjningarna fördelaktigt föras ner till sittbrunnen. Det är då möjligt att klara av slussen som ensamseglare och du kan hantera både för och akter förtöjningen på samma gång.

fortojning1

  1. För linan från sittbrunnen runt om genuans skotvinch
  2. För linan vidare genom genuans skotvagn.
  3. Från skotvagnen går förtöjningen in genom en förtöjningsknapen på fördäck. Du kan ha 5-10 meter kvar som ligger på fördäck – klar till att användas.
  4. Förtöjningen förs runt om pollaren i slussen och tillbaka till klampen på fördäck där den görs fast. Förtöjningen stramas upp från sittbrunnen.

Ska du använda extra mycket kraft, kan du använda dig av skotvinschen. Knaparna till genuaskoten kan också tillfälligt användas till att göra fast förtöjningarna.

single-handed

Förra gången jag gick genom Europa var det med hela familjen. Med två små barn kunde både min fru och jag inte vara upptagna med förtöjningarna på samma gång. Då hade vi stor glädje av att kunna hantera båten ensam i slussarna. Den andra föräldern kunde då ta hand om barnen.