Tips: Fendrar

slusshandboken-cover-200Jag har precis avslutat arbetet med min bok Slusshandboken. Det är en komplett manual till att gå på Europas floder och kanaler från Östersjön till Medelhavet. Just nu blir det läst korrektur på den, och jag hoppas att den finns i bokhandeln snart.

Tips till kanalseglare
I mitt förra inlägg berättade jag om hur man kan förenkla slussningen i en segelbåt vid att föra förtöjningarna till sittbrunnen. Här kommer ett annat tips från “Slusshandboken”.

Fendrar
Att fendra av en motorbåt är oftast enklare än att fendra av en segelbåt. En motorbåt har normalt en “rak” sida, så det är bara att hänga på fendrarna.

affendring4-fendere

Många segelbåtar är ”runda” på sidan, så det kan vara svårare att fendra av. Det bästa är om du kan ha små fendrar midskepps och större och större fendrar i fören och akter ut. Så får du en nästan rak sida in mot slussväggen, så fören och aktern inte svänger ut och in. Du kan hänga en stor kulfendert i fören på båten. Du behöver minst 5-6 fendrar på var sida av båten.

annalisa-i-sluss

 

 

 

 

Så här seglar du till Medelhavet på en månad (utan att komma ut i dåligt väder)

  • Hur mycket kostar det?
  • Kan du göra det med din egen båt?
  • Dokument och certifikat du behöver

Ta genvägen till Medelhavet genom Europas floder och kanaler. Få min bok “Segla till Medelhavet” med råd inför långfärdsseglingen och de bästa tipsen till en enkel tur på floder och kanaler till Medelhavet.

Gör som över 20 000 andra och anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Då får du boken till din e-post, och det kostar inte en krona! Mitt gratis nyhetsbrev kommer 1-2 gånger per månad med tips, erbjudanden och ibland gratis saker.