Hämtas av sjöräddningen?

“Det händer inget när jag gasar!” utbröt Margareta när hon i lördags styrde ut “Anna Lisa” från hamnen.

Det var ingen större kris, för “Anna Lisa” är ju en segelbåt, så vi rullade ut seglena och fortsatte utan någon större dramatik.

Jag och min kompis öppnade ner till motorn, medan Margareta och ytterligare en väninna stannade uppe i sittbrunnen och skotade seglena så de passade till vår tänkta kurs.

När en dieselmotor slutar med att köra beror det nästan alltid på att den inte får fram bränsle. Så frågan var: Varför fick den inte bränsle?

“Det är båtar som hamnat i liknande situationer ,som denna, som vi brukar hämta”, sa min kompis. Han arbetar på sjöräddningen, så han vet vad han talar om. Det är antingen roder- eller motorhaverier som utgör merdelen av räddningsaktionerna i hans område.

Den korta historien är, att det var en bränsleslang som var tillstoppad av dieselpest. På ett par timmar fick vi löst det, men det krävdes flera kreativa ideér och vi använde oss bland annat av en bit ledning och pumpen till SUP-boardet.

Självklart vill man inte hämtas av sjöräddningen, men här hemma är det faktiskt en möjlighet, om allt annat skulle gå fel.

Under en långsegling kan du kanske inte bara ringa efter hjälp, utan är tvungen till att kunna lösa de flesta problem själv.

Motorproblem är bara en av alla utmaningar under en långsegling. Det är inte en fråga om du får det, utan om när du får det.

Jag har kontakt med riktigt många långseglare, och jag ser en tydlig skillnad på dem som har en fantastisk resa, och på dem som använder merdelen av resan på att lösa problem: De sistnämnda är inte ordentligt förberedda.

Det är därför som Margareta och jag håller kursen “Långseglar-drömmer du?” Det är för att hjälpa kommande långseglare med att vara så bra förberedda som möjligt.

Detta året är det 16 oktober – läs mer här!