Segla till Marocko

”Hur vågade ni?” frågade många när vi seglade i Marocko för några år sedan.

Under en månad seglade vi runt i det nordafrikanska landet och förtöjde bland annat i industrihamnar och små fiskehamnar.

Fiskarna bar sin fångst i land över vår båt när de förtöjde på vår sida. Vi såg när de slaktade får på gatorna, och vi delade vår mat med fattiga gatubarn och handlade på bullriga marknader.

Uppe i stan mötte vi åter fiskarna nere från hamnen och det var alltid ett glatt återseende även om vi ofta inte hade något gemensamt språk.

Men de första veckorna var ständigt utanför komfortzonen, för kulturellt skiljer sig det nordafrikanska landet verkligen från Skandinavien. När vi förtöjde som den fjärde båten på sidan av tre fiskebåtar kastades vi rakt in i det lokala livet utan säkerheten från ett hotell att dra oss tillbaka till.

Många båtar passerar Marocko på vägen från Europa till Kanarieöarna. Kanske för att det som är så annorlunda verkar farligt? Kanske för att det är en utmaning med de olika kulturerna?

För oss var Marocko ett av de länder som gav de största upplevelserna. Det var underbart att förtöja båten i områden som vi annars aldrig skulle ha möjlighet att ta oss till. Vi träffade människor som var otroligt vänliga och hjälpsamma.

Men det var förstås inte alltid lätt, och särskilt Margareta hade en del utmaningar som kvinna.

I filmen här kan du se några av de goda upplevelserna du kan få och varför det är synd att segla förbi Marocko.

Du kan också se varför det som kvinna trots allt inte är så annorlunda att segla i Marocko än i Sverige.

>>> Se filmen om att segla til Marocko här…