Kanalfärd är billigt – även idag

Är du också orolig för dieselpriserna till båten? Jag har räknat på det, och resultatet är förvånansvärt positivt!

Jag har åkt till Medelhavet flera gånger på floder och kanaler och kostnaden för diesel och bensin har varit den absolut största posten på resan.

Varje gång.

Det kan förstås göra mig orolig när jag nu planerar fler turer på Europas floder och kanaler. Har det blivit för dyrt med dagens bränslepriser? Men jag har räknat på det, och även om det såklart blivit mycket dyrare de senaste månaderna är det fortfarande ett billigt sätt att semestra på.

Med dagens dieselpriser, om jag skulle åka till Medelhavet på floder och kanaler med Anna Lisa, vår Bavaria 36 segelbåt, skulle vi göra av med ca. 520 liter diesel. Det motsvarar 12 300 kr med dagens mycket höga dieselpriser i Tyskland och Frankrike.

Det är så klart mycket pengar, men med tanke på att vi skulle lägga två-tre månader på en sådan resa så är det inte så illa.

Om jag skulle åka till Medelhavet igen med min lilla 17-fots motorbåt “Mini Lisa”, som drar nästan dubbelt så mycket bensin som segelbåten använder diesel, skulle det ändå vara prisvärt.

Vi använder 880 liter bensin på en expedition till Medelhavet i Mini Lisa, vilket motsvarar
19 800 kr med dagens bensinpriser i Tyskland och Frankrike.

Hamnavgifterna är riktigt billiga på kanalerna och på många ställen kan man till och med förtöja helt gratis. Idag skulle det troligen bli ca. 2 000 kr för hela resan från Östersjön till Medelhavet i vår Bavaria.

Med andra ord ca. 14 000 kr för tre månaders semester i segelbåt – och hela vägen till Medelhavet. Det är faktiskt inte dyrt, tycker jag. För samma pengar skulle familjen inte ens kunna åka skidor en vecka.

Vilken annan tre månaders semester kan du njuta av för 14 000 kr?

PS Du kan också se det här inlägget som ett klipp. Kolla här på YouTube!

 

Så här seglar du till Medelhavet på en månad (utan att komma ut i dåligt väder)

  • Hur mycket kostar det?
  • Kan du göra det med din egen båt?
  • Dokument och certifikat du behöver

Ta genvägen till Medelhavet genom Europas floder och kanaler. Få min bok “Segla till Medelhavet” med råd inför långfärdsseglingen och de bästa tipsen till en enkel tur på floder och kanaler till Medelhavet.

Gör som över 20 000 andra och anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Då får du boken till din e-post, och det kostar inte en krona! Mitt gratis nyhetsbrev kommer 1-2 gånger per månad med tips, erbjudanden och ibland gratis saker.