Denna vägen ska du åka till Medelhavet i 2022

(om du har en segelbåt)

Kan man verkligen åka på Europas floder och kanaler till Medelhavet i en segelbåt? Är inte kanalerna igenslammade så att det bara går med en motorbåt?

Nej, det är nonsens!

”När du åker in i Frankrike kommer de fråga efter ditt djupgående. Om du sticker mer än 1,6 m får du inte komma in”, har jag hört någon säga…

Ja, det är sant att detta just nu är så på Canal de la Meuse från Belgien in i Frankrike, men det är verkligen inte hela Frankrike som är stängt. Men för en segelbåt som sticker mer än 1,60 m är rutten som jag brukar rekommendera genom Holland, Belgien och Frankrike inte en möjlighet för tillfället.

Många rutter till Medelhavet

Min andra rekommenderade rutt är Rhen, Mosel och Canal des Vosges och den fungerar fortfarande fin-fint. Här möts du av det lägsta vattendjupet på Canal des Vosges, och det är satt till minst 1,80 m.

När jag själv åkte där i oktober förra året mätte jag vattendjupet hela vägen. Djupet är som fransmännen säger: Minst 1,8 m. Men skär inte av hörnorna – stanna i mitten av kanalen om ditt djupgångende är en utmaning.

Självklart finns det också andra vägar än de jag rekommenderar.

Hos VNF (Voies Navigables de France – företaget som sköter de franska kanalerna) kan du läsa mer om planerade kanalstängningar, till exempel för reparationer och underhåll. Du kan också läsa om extraordinära förändringar, som t.ex djupet på Canal de la Meuse.

(Observera dock att ibland kan VNF:s hemsida bara nås från Frankrike, så om du vill komma åt den här hemma kan du behöva använda en VPN. Ibland är den öppen, andra gånger inte).

Så kan du åka till Medelhavet med en segelbåt på Europas floder och kanaler? Ja, det kan du självklart!