Storlek på båt på Europas floder och kanaler?

Det är många som frågar: Kan jag gå till Medelhavet genom Europas floder och kanaler med min båt som har ett djupgående på x meter och som är y m hög? Speciellt med en segelbåt kan djupgången bli lite problematisk.

På vattenvägarna i Tyskland och Rhône kan man gå med ganska stora båtar utan problem. Men om du går hela vägen från norra Europa till Medelhavet, är du tvungen att passera den lilla Canal de l’Est / Canal des Vosges. Det spelar ingen roll var du väljer att gå in i kanalerna och var du väljer att gå ut i Medelhavet. Du kan inte undvika de små kanalerna, och det är där du får begränsningar. De maximala måtten här är:

Max. djup: 1,80 meter
Max. höjd: 3,5 meter
Max. bredd: 5 meter
Max. Längd: 38 meter

De minsta slussarna är 38 x 5 meter. Men självklart vill du ha lite utrymme till fendrar också. Att gå igenom med en båt med en bredd på fem meter är nog lite optimistisk.

Även när det gäller höjden bör du vara medveten. Även om VNF “garanterar” 3,5 meter fri höjd, kan skillnader i vattenståndet få denna siffra att minska. Så var försiktig med din radar, antenner (huvudet?) och annan utrustning när du passerar en bro. Förbered din båt för att göra den så låg som möjligt.

Djupgången kan också vara lite knepig. VNF hävdar att det minsta vattendjupet är 1,80 meter. Men jag har hört talas om båtar med djupgående på 1,90 meter passera utan problem. Å andra sidan, jag också hört talas om båtar med 1,60 meters djupgång som blev fångade i dynnen på vissa ställen.

Så i allmänhet, när man talar om den maximala storleken på de europeiska floder och kanaler, är det ovanstående siffor som gäller. Och lite tur.

 

Så här seglar du till Medelhavet på en månad (utan att komma ut i dåligt väder)

  • Hur mycket kostar det?
  • Kan du göra det med din egen båt?
  • Dokument och certifikat du behöver

Ta genvägen till Medelhavet genom Europas floder och kanaler. Få min bok “Segla till Medelhavet” med råd inför långfärdsseglingen och de bästa tipsen till en enkel tur på floder och kanaler till Medelhavet.

Gör som över 20 000 andra och anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Då får du boken till din e-post, och det kostar inte en krona! Mitt gratis nyhetsbrev kommer 1-2 gånger per månad med tips, erbjudanden och ibland gratis saker.