Storlek på båt på Europas floder och kanaler?

Det är många som frågar: Kan jag gå till Medelhavet genom Europas floder och kanaler med min båt som har ett djupgående på x meter och som är y m hög? Speciellt med en segelbåt kan djupgången bli lite problematisk.

vattenvägarna i Tyskland och på Rhône kan du gå med ganska stora båtar utan problem. Man kan faktiskt åka hela vägen från Östersjön till Thionville i Frankrike med en båt som är 5,1 m hög.

Men om du går hela vägen från norra Europa till Medelhavet, är du tvungen att passera den lilla Canal de l’Est / Canal des Vosges (se info om guidebok på svenska till den kanalen här). Det spelar ingen roll var du väljer att gå in i kanalerna och var du väljer att gå ut i Medelhavet. Du kan inte undvika de små kanalerna, och det är där du får begränsningar. De maximala måtten här är:

Max. djup: 1,80 meter
Max. höjd: 3,5 meter
Max. bredd: 5,05 meter
Max. Längd: 38 meter

De minsta slussarna är 38 x 5 meter. Men självklart vill du ha lite utrymme till fendrar också. Att gå igenom med en båt med en bredd på fem meter är nog lite optimistisk.

Även när det gäller höjden bör du vara medveten. Även om VNF ”garanterar” 3,5 meter fri höjd, kan skillnader i vattenståndet få denna siffra att minska. Så var försiktig med din radar, antenner (huvudet?) och annan utrustning när du passerar en bro. Förbered din båt för att göra den så låg som möjligt.

Djupgången kan också vara lite knepig. VNF hävdar att det minsta vattendjupet är 1,80 meter. Men jag har hört talas om båtar med djupgående på 1,90 meter passera utan problem. Å andra sidan, jag också hört talas om båtar med 1,60 meters djupgång som blev fångade i dynnen på vissa ställen.

Så i allmänhet, när man talar om den maximala storleken på de europeiska floder och kanaler, är det ovanstående siffor som gäller. Och lite tur.