Hur mycket kostar långfärdssegling?

Vad det kostar att långfärdssegla finns det inget självklart svar på. Det är beror naturligtvis inte bara på vart du du seglar, men lika mycket på vem du är och hur många ni är ombord. Till exempel är det mycket dyrare att handla i Frankrike än i Spanien, men i gengäld kostar hamnarna mycket mera i Spanien. Men en sak är säker: Så länge man är på havet kostar det ingenting. Det är när man ligger stilla och och är på land som det kostar.

När vi var i Medelhavet förra gången kostade vår seglats under ett år i genomsnitt 10 000 kr per månad – 120 000 kr på ett år. Det inkluderade hamnavgifter, diesel, mat, restaurangbesök och allt annat jag kan tänka på. Det omfattade en familj med två små barn.

Vi hade, även om vi seglade i en båt från 1950, praktiskt taget inga reparationer på båten undervägs. Vi var tvungna att byta en länspump och vår spinnakerbom bröts. Men eftersom jag själv kunde göra en ny spinnakerbom i trä från en byggmarknad, var den kostnad bara ett par hundra kronor. Normalt ska man förvänta sig att fler saker går sönder. Kan du göra det själv, är det naturligtvis en stor ekonomisk hjälp.

Våra 10 000 kr/månad ligger förmodligen i den nedre delen för långfärdssegling, men jag har pratat med fler som har seglat till Västindien – och längre – för 2 500 kr och mindre per person och månad. Det skriver jag mera om senare …

for-anker

En annat ställe som vi sparade en otrolig mängd pengar var på hamnavgifter. På kanalerna / floderna var vi naturligtvis ofta i hamn, men det hände också flera gånger att vi förtöjda vid kanalbrinken. I Medelhavet var vi knappt i hamn. Vi hade investerat i bra ankarutrustning hemifrån, och det var tjänat hem på bara några nätter.

Vi upptäckte att ankring faktiskt är en fördel och inte en nackdel med att ha en begränsad budget. Vi skulle ha lurat oss för många bra upplevelser, om vi hade gått i hamn varje natt. Även de trevligaste badrummen i de finaste marinorna kan inte slå det, att börja dagen med ett dopp i det klara Medelhavet. Eller när vi avbröts i frukosten av en valflock som passerade lite längre ut i viken.

Pengarna försvinner snabbt när man ligger still. Vi låg för ankar i tre veckor vid Alcúdia på Mallorca. Det är en riktig turistort, och den månaden var vårt förbruk långt över genomsnittsmånaden. Det var många cafébesök, restauranger, shopping, bilhyra och liknande. Allt dessa är ju mysigt, men i det långa loppet är det inte bra för långfärdsseglarens plånbok.

Om du behöver gå i hamn varje natt, och även måste gå ut och äta ofta, kan du lätt lägga 10-12 000 kr till budgeten varje månad. Om jag skulle välja, då vill jag ankra och bara ibland spendera pengar på restauranger, kaféer och annat. Jag föredrar att spara pengarna för att kunna segla dubbelt så länge.’

120 000 -150 000 kr kan låta som mycket pengar, men jämfört med vad det kostar att ”driva” en familj i Sverige med hus, bil och semesterresor är det faktiskt inte så mycket.