Lär mer om långsegling

“Slutar ni med långfärdssegling nu?”

Mannen tittade på Margareta och nickade lite för sig själv. Som att det egentligen mer var ett konstaterande än en fråga.

Vi hade precis sålt vår svenskbyggda långkölade 30 fots Allegro och istället köpt en massproducerad tysk Bavaria 36.

 

 

Slåss du av samma tanke?

Så tänkte jag faktisk själv också för 10 år sedan. För en sådan massproducerad båt, kan man väl inte segla på oceanerna med på ett säkert sätt?

(Om du har läst min bok Utmaningen, så vet du, att den båten klarade sig utmärkt på både Atlanten och över Biscaya).

Men det var inte där det började…

 

“Båten kommer bli krossad i slussarna”, sa folk när vi tänkte segla till Medelhavet i vår klassiska mahognikryssare från 1950.

“Och om ni kommer hela vägen till Medelhavet, så kommer båten bli uppäten av skeppsmaskar”, fortsatte de.

Trots det, fick vi ett fantastiskt år i Medelhavet tillsammans med barnen, som då var 1 och 4 år gamla.

Men det tog inte slut där heller!

 

“Den sista idioten är inte född än”, sa folk, när jag förra året ville åka till Medelhavet i min 17 fots speedbåt från 70-talet.

“Det kommer aldrig att gå med den motorn, den sotar till, när du ska köra så långsamt.”

Men vi fick gigantiska upplevelser i den lilla båten!

Säger folk så till dig också?

Så fundera lite på vem det är som säger det. Har de själva gjort det? Eller är det här ett uttryck för att vara en besserwisser?

”Jag har seglat hela mitt liv”, säger de kloka på Facebook ibland.

När du har seglat hela ditt liv vet man så klart hur man lägger en kurs, revar ett segel eller förtöjer en båt. Men det är inte säkert att man också vet hur man hanterar en sluss? Eller att man vet vad som krävs för att segla över Atlanten.

Det är kanske bättre att prata med någon, som faktiskt gjort det? Någon som har erfarenhet, av det som du undrar över.

Om det var mig du frågade om råd om att bestiga Mount Everest skulle jag säga att det är galet! Men jag har heller ingen erfarenhet av bergsklättring. Jag kommer inte att kunna ge dig vettiga råd om det. Istället kommer jag bara att kunna säga vad jag tycker eller har hört andra säga.

Men jag har erfarenhet av långsegling så det får du gärna fråga oss om.

Här är tre tips för kvalificerad råd om du vill veta mer om långfärdssegling – oavsett om det är för segel eller motor.

 

Vill du segla till eller från Medelhavet?

Jag har gjort detta några gånger via Biskayen och Engelska kanalen. Förra gången var i våran Bavaria 36, ​​och även om det var under Corona var upplevelserna till sjöss helt normala. Boken om turen, Utmaningen – en nästan omöjlig segling från Mallorca till Skanör, kan du köpa här…

Vill du segla till Karibien?

För några år sedan tog vi ut barnen från skolan, sa upp våra jobb och flyttade ombord på vår 30-fots Allegro. Den 15 månaders seglingen till Karibien gjordes det sex tv-program om på SVT och äventyret beskrivs i boken ”Ett år utan skor”.

Vill du åka på kanaler?

Jag älskar öppet hav och fri horisont, men det är något speciellt med kanaler. Det är några mycket speciella upplevelser du kan få där… Jag har åkt genom Europa från Östersjön till Medelhavet flera gånger. Förra gången var på många sätt den roligaste – och åtminstone den mest speciella. Den resan skrev jag boken ”Den siste idioten är inte född än” om…