Sjökort till floder och kanaler

På min kurs/seminarium “Kanalkväll” frågas det ofta efter vilka sjökort man ska köpa. Man kan antingen välja papperskort eller elektroniska kort, t.ex. i Navionics-appen till iPad eller Android. “Europa” täcker nämligen också alla vattenvägarna i Europa med.

Själv känner jag dock, att jag tappar överblicken när jag använder appen, så jag föredrar papperskorten/böckerna.

Översiktskort

Först och främst menar jag, att man behöver ett bra översiktskort. Det är ett stort nätverk av vattenvägar i Europa, och det finns många olika avstickare som man kan göra. Med t.ex. den överskådliga European Waterways planerar man lätt vilken rutt man ska ta.

Min rekommenderade rutt

Den rutt som jag rekommenderar från Östersjön till Medelhavet går genom Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike. Rutten är den mest behagliga, med minst motström.

Då behövs följande kort:

Tyskland:
Edition Maritim: Vom Rhein zur Nord- und Ostsee
Edition Maritim: Der Rhein

Alternativt kan du använda den svenska guideboken ”Tyskland och Luxemburg”.

Holland:
ANWB Waterkaart 8 – Grote Rivieren
ANWB Waterkaart 16 – Noord-Brabant/Maas-Noord
ANWB Waterkaart 17 – Maas-Zuid

Frankrike och Belgien:
Fluviacarte La Meuse (no. 9)
Fluviacarte La Saône (no. 10)
Fluviacarte Le Rhône (no. 16)

(Ovanstående är bara ett förslag, det finns också andra slags kort än dessa)