Sjökort till floder och kanaler

På min kurs/seminarium “Kanalkväll” frågas det ofta efter vilka sjökort man ska köpa. Man kan antingen välja papperskort eller elektroniska kort, t.ex. i Navionics-appen till iPad eller Android. “Europa” täcker nämligen också alla vattenvägarna i Europa med.

Själv känner jag dock, att jag tappar överblicken när jag använder appen, så jag föredrar papperskorten/böckerna.

Översiktskort

Först och främst menar jag, att man behöver ett bra översiktskort. Det är ett stort nätverk av vattenvägar i Europa, och det finns många olika avstickare som man kan göra. Med t.ex. den överskådliga European Waterways planerar man lätt vilken rutt man ska ta.

Min rekommenderade rutt

Den rutt som jag rekommenderar från Östersjön till Medelhavet går genom Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike. Rutten är den mest behagliga, med minst motström.

Då behövs följande kort:

Tyskland:
Edition Maritim: Vom Rhein zur Nord- und Ostsee
Edition Maritim: Der Rhein

Holland:
ANWB Waterkaart 8 – Grote Rivieren
ANWB Waterkaart 16 – Noord-Brabant/Maas-Noord
ANWB Waterkaart 17 – Maas-Zuid

Frankrike och Belgien:
Fluviacarte La Meuse (no. 9)
Fluviacarte La Saône (no. 10)
Fluviacarte Le Rhône (no. 16)

(Ovanstående är bara ett förslag, det finns också andra slags kort än dessa)

Så här seglar du till Medelhavet på en månad (utan att komma ut i dåligt väder)

  • Hur mycket kostar det?
  • Kan du göra det med din egen båt?
  • Dokument och certifikat du behöver

Ta genvägen till Medelhavet genom Europas floder och kanaler. Få min bok “Segla till Medelhavet” med råd inför långfärdsseglingen och de bästa tipsen till en enkel tur på floder och kanaler till Medelhavet.

Gör som över 20 000 andra och anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Då får du boken till din e-post, och det kostar inte en krona! Mitt gratis nyhetsbrev kommer 1-2 gånger per månad med tips, erbjudanden och ibland gratis saker.