Till Medelhavet i en 17-fots båt

Låt mig presentera expeditionsbåten: En halvöppen Terhi 520 HT från någon gång på 70-talet. Den har en fräck orange färg och är utrustad med en 70 hk. utombordsmotor från 90-talet.

Den perfekta båten att åka till Medelhavet i.

Nej, det kanske inte är den perfekta båten. Den perfekta båten är vår segelbåt Anna Lisa, vilken vi planerade att åka med genom floder och kanaler från Medelhavet till Skanör under förra året.

Som så mycket annat förra året, blev den turen inte av som vi hoppats på, den förvandlades istället till en något annorlunda havssegling (jag skriver om det i Utmaningen).

Men istället för att gnälla över det har jag nu köpt expeditionsbåten “Mini Lisa”. Ibland måste man sluta drömma och agera istället.

Med expeditionsbåten kommer jag åka ner genom Europas floder och kanaler för att till slut nå fram till Medelhavet i Port St. Louis, inte så långt från Marseille.

Back to basics

Är det verkligen möjligt att åka hela vägen till Medelhavet i något som i bästa fall kan jämföras med ett flytande tält?

Jag är väldigt nöjd med vår Bavaria 36 som har nästan allt i komfort väg. En segelbåt som precis har seglat oss motsatta väg – från Medelhavet och hem runt Europa via Atlanten. Nu ska jag åka genom Europa och det är lite back to basics

Vattentanken är två dunkar á 10 liter, spisen har bara en brännare och ska stuvas bort när den inte används. Det finns inget handfat, ingen värme, inget komplicerat elsystem och toaletten är i land. Det finns praktiskt taget ingenting, utöver motorn, som kan gå sönder.

Naturligtvis skulle jag ha föredragit att åka med vår segelbåt, men det skulle nästan vara ett hån att segla henne tillbaka till Medelhavet, när vi hade så stora utmaningar att få henne hem från Spanien förra sommaren. Om min lilla orange båt plötsligt skulle fastna i en lockdown någonstans i Europa kan jag leva med det.

Jag tror faktiskt att det blir en tur med stora upplevelser, för just det har ingenting att göra med hur stor båten är. Kanske snarare tvärtom.

Om du vill se hur min lilla orange båt klarar turen (och om jag själv klarar det primitiva båtlivet), kommer det dagliga uppdateringar från turen på Instagram.

Förutom några böcker kommer det också en film eller två på YouTube.

Så här seglar du till Medelhavet på en månad (utan att komma ut i dåligt väder)

  • Hur mycket kostar det?
  • Kan du göra det med din egen båt?
  • Dokument och certifikat du behöver

Ta genvägen till Medelhavet genom Europas floder och kanaler. Få min bok “Segla till Medelhavet” med råd inför långfärdsseglingen och de bästa tipsen till en enkel tur på floder och kanaler till Medelhavet.

Gör som över 20 000 andra och anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Då får du boken till din e-post, och det kostar inte en krona! Mitt gratis nyhetsbrev kommer 1-2 gånger per månad med tips, erbjudanden och ibland gratis saker.